En dokumentärserie från Mellanöstern.
Tillsammas med produktionsbolaget Herrlander Pictures presenterar vi en serie som tar ett nytt grepp om gestaltningen av Mellanöstern.
Mellanöstern är ett område med avsevärd variation, rikedom, resursstarka människor, men också väldiga problem. Vi får här följa med författarna och mellanösternkännarna Stefan Foconi och Tomas Andersson under researchen för sin femte bok om regionen. Den här gången börjar deras resa i Israel, Palestina och Jordanien. Tillsammans möter vi färgstarka människor och miljöer. Seriens första del, består av fyra halvtimmesprogram. I den andra fasen kommer vi att besöka platser i Libanon, Egypten, Turkiet och norra Irak.
Länk till trailer: 274513128
Bakgrund: Sedan 1999 har Tomas Andersson och Stefan Foconi rest i Mellanöstern och skrivit böcker om regionens tre största länder, Iran, Egypten och Turkiet. Utforskandet av de komplexa och fascinerande länderna och kontrasten till den torftiga bild av området som vi ofta har, kännetecknar dessa böcker. Den fjärde gemensamma boken Levanten -Mellanöstern utan gränser har blivit uppmärksammad och hyllad. Den tar med läsaren på en initierad och personlig resa bortom den mediala bilden. Till exempel möter vi människor i Syrien strax före krigets utbrott. Under alla dessa år har Foconi och Andersson byggt upp ett gediget kontaktnät i regionen. Nu är det dags igen och den här gången får vi följa med. Foconi och Andersson har siktet inställt på att hitta Mellanösterns själv och första researchresan inför boken börjar i Israels och Palestina, här får vi möte Walla, Yaakov och Saana, bara några av de människor vi en kort stund får dela vardagen med.
I en globaliserad värld är det väsentligt att vi lär oss förstå hur världen hänger samman men att den också är heterogen. Vi vänder oss till alla dem som vill se bortom västvärldens klichéer om Mellanöstern. Genom serien kommer vi på ett personligt sätt att skildra intressanta företeelser i regionen. Vi vill i dessa åtta halvtimmesprogram presentera möten med okända och kända personer från detta lika brokiga som spänningsfyllda hörn av världen.
Mellanöstern är central för flera av världens största religioner. Det är platsen för vår civilisations utveckling, med en stark historisk påverkan på kultur och samhälle som det ser ut idag. Krig inom och mellan länder i regionen fortsätter att generera en mängd konflikter samtidigt som livet för flertalet av dess invånare består av vardagsliv. Programmen framhåller Mellanösterns mångfald och överflöd, bortom nyhetsrapporteringens ensidiga fokus på katastrofer. Här finns många starka och självständiga människor som gestaltade med värme, humor och nyfikenhet står i fokus i programmen. Traditioner kolliderar med en yngre och raskt växande generations förhoppningar och drömmar. De unga brottas med frågor som vart dagens Mellanöstern är på väg i ljuset av fortsatt militarism, demokratiunderskott, korruption, miljöförstöring, sekterism och en dålig arbetsmarknad. Motsättningarna mellan stad och landsbygd ägnas uppmärksamhet, liksom förhållandet mellan troende och sekulära, kvinnor och män, eliter och marginaliserade. Programmen vill på ett nyanserat sätt gestalta individuella personers röster.
Vi arbetar med finansiering av serien. Vi söker oss till relevanta organisationer, fonder och företag. ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) och Studieförbundet Bilda är delfinansiärer till serien.
Medverkande
Stefan Foconi: Författare. Har tillsammans med Tomas Andersson skrivit fyra böcker om Mellanöstern. Håller seminarier och föreläsningar runt om i Sverige. Är i färd att skriva en fjärde bok om Israel/Palestina tillsammans med Tomas Andersson. Stefans senaste bok handlade annars om kokkonstens historia. www.foconi.se
Tomas Andersson: Författare, som tillsammans med Stefan Foconi skrivit fyra böcker om Iran, Egypten, Turkiet och Levanten. Under 2018 kom Anderssons monografi om staden Göteborg. www.tomasanderssonforfattare.se
Produktionsteam
Claes Herrlander, producent och ljudtekniker
Filmproducent, driver sedan 1995 produktionsbolaget Herrlander Pictures. Har producerat ett 20-tal dokumentärfilmer från hela världen, även Mellanöstern. Filmerna har behandlat ämnen som migration, unga människors situation och globalisering. Filmerna har sänts i TV i flera länder förutom Sverige. Flera filmer har visats på internationella filmfestivaler. De producerade filmerna är både som uppdrag (för bland andra UR, ABF-förbundet, Posten, Afrikagrupperna, Diakonia, Siemens AB), samproduktioner (SVT, UR, Open Door Toronto, m.fl.) och egna projekt.
Han var med och startade Tempo dokumentärfestival i Stockholm och var festivalens producent i två år.
Terese Mörnvik, regissör och fotograf
Utbildad vid Dramatiska Institutet. Hon har arbetat med dokumentärfilm sedan 2001. Bland annat har hon regisserat filmer för SVT, ARTE, ZDF. Hennes filmer har visats på biografer runt om i Sverige och festivaler runt om i världen. Filmer i urval Cold spring harbor (2001), Guldkant på livet (2002), Warzawa.street.03 (2003), Milkbar (2007), Endlich (2016), Känslan av att leran ligger fast (2018). Tiden däremellan har hon arbetat som lärare i dokumentärfilm på Stockholms dramatiska högskola, varit fotograf (Big Boys Gone Bananas, Sjuårskrisen) samt produktionsledare på ett antal internationella produktioner som The Arctic Documentary en dokumentärserie för CCTV.